מאיפה הכל התחיל?

לפני שלוש וחצי שנים כינסה רשת הקרנות היהודיות העולמית קבוצה של חוקרים, מדענים, מהנדסים, מובילי חדשנות, אנשי חינוך ופילנתרופים מכובדים, באוניברסיטת תל אביב ולאחר מכן בפארק המדע –קרסו בבאר שבע, במטרה ללמוד על הקהילה האמריקאית של- STEM Learning Ecosystems ולהתחיל להניע תהליך דומה בכל העולם.

באותו מפגש מכונן, קרן משפחת סמואלי ושותפתה בארה”ב, מכון TIES להוראה למצוינות ב- STEM- פירטו את ההתקדמות ב- STEM בארה”ב, ואת השפעתה האדירה של קהילת ה- STEM אקוסיסטם שיצרו שם הנקראת- STEM Ecosystems Community of Practice. כדי לבחון את הצורך והכדאיות ביצירת תשתית זו גם בישראל ולהנחות את המעבר בישראל מיישום תכניות STEM לתכנון ועיצוב תשתיות ברמה הרשותית, נוצרה הערכת צרכים. קרנות סמואלי וקרסו (כיום קרן ‘ביחד’) רתמו את ארגון ‘שיתופים’ לחקור את תחום ה-STEM בישראל משלב גן הילדים ועד שלב התעסוקה – בכדי לחשוף את הגורמים המשפיעים על ירידה עקבית הקיימת לאורך השנים, של ילדים, צעירים ומבוגרים הבוחרים בקריירת STEM ברחבי ישראל.

בהתבסס על מחקר זה, רשת הקרנות היהודיות JFN, ייצרה קבוצה קטנה אך חזקה של קרנות שתמכו בתכנון האב-טיפוס הראשון של ישראל ל- STEM אקוסיסט, יחד עם הנחייתה הצמודה של ג’ן מוריסון (מארגון TIES) כמומחית ליצירת מערכות אלו.

ראשונה לקפוץ למים

עיריית באר שבע הייתה נחושה להיות חלוצה ומובילה בתכנון אב הטיפוס. STEM אקוסיסטם באר שבע היא מערכת משגשגת המקדמת סדר יום של STEM בחינוך, בפיתוח המשאב האנושי ובפיתוח כלכלי בעיר כולה. מערכת ה- STEM אקוסיסטם בבאר שבע מנוהלת על ידי העירייה בשותפות חזקה עם כלל הגורמים מכלל המגזרים הקיימים בעיר.
לקריאה נוספת על אקוסיסטם באר שבע- בדף הקהילה

מתרחבים

עם ההצלחה של אב הטיפוס של באר שבע, קרנות רש”י, טאובר וסמואלי מרחיבות את ההשפעה באמצעות יוזמת ‘הישוב במרכז’, בשש עיריות חדשות ואשכול מוניציפאלי אחד: קריית מלאכי, שדרות, בית שאן, נוף הגליל, אופקים, ירכא ואשכול בית הכרם.

עם אותו חזון לעיצוב האקוסיסטם, ג’ן מוריסון המשיכה לתמוך במאמץ זה בשותפות עם נעמה בר שלום ,מנהלת ארציתSTEM Eco-Systems ומיומנויות המאה ה-21 בקרן רש”י.

במקביל, הפדרציה היהודית בקליבלנד קיבלה החלטה לקדם את השקעותיהם ב-STEM בישראל על פי הגישה של STEM אקוסיסטם ובכך צירפה את מועצה אזורית עמק המעיינות והמועצה המקומית חורה לתהליכי העיצוב והתכנון.

תהליך זה וההשקעה בו היא בעלת השפעה לשנים רבות וכוללת את בית יציב והמומחיות שלהם בהנגשת הוראה ולמידת STEM ברמה עולמית לעיריות ורשויות מקומיות. בנוסף, הם נתנו את חסותם למשלחות מטעם הרשויות המובילות STEM בישראל שיצאו למסעות למידה בארה”ב, ובכך אפשרו לכולם ללמוד ממקור ראשון על המערכת בארה”ב וההצלחותיה.

קהילת הלמידה והעשייה - CoP ישראל

בשנת 2019 תוכננה והושקה הקהילה הישראלית ל- STEM אקוסיסטם.

ג’ן מוריסון הביאה את המודל מארה”ב הנתמך במחקר העולמי לתכנון מערכות כאלה (Wenger,2010)
היא הקימה צוות תכנון של (Community of Practice) CoP ישראל שכלל קרנות, רשויות ואת מערכות ה- STEM אקוסיסט, ויחד השיקו את האירוע הראשון של ה CoP בישראל.

האירוע איחד את כל מערכות ה-STEM אקוסיסטם הקיימות בישראל, מערכות פוטנציאליות, ארגוני מגזר שלישי מתחומי ה- STEM, מוסדות להשכלה גבוהה, צה”ל, קרנות, עסקים, תעשייה, רשתות חינוך וגורמי ממשל רלוונטים. ההתכנסות המשותפת של כלל האנשים מכלל הארגונים והמגזרים אפשרה ללמוד יחד, לטפח קהילה פתוחה של שיתוף וחדשנות תוך עיסוק בחשיבותו של ה- STEM לישראל, להמשך קיום שוק העבודה בתחום ההייטק המתפתח.

הכינוס הגשים את ייעודו וכעת CoP ישראל שנוצרה היא עמוד השדרה של קהילות ה- STEM אקוסיסטם ועבודתן ברחבי ישראל.

נגן וידאו

קבוצות עבודה

CoP מצליחות כאשר הן מצביעות על הצורך בשיפור או מספקות מידע על הפערים הקיימים בעבודה שנעשית. כחלק מפעילות ה- CoP קיימות קבוצות עבודה שמטרתן לפתור בעיות או לקדם למידה בתחומים בהם התגלו הפערים.
הקבוצה הראשונה שהוקמה בישראל, עוסקת בהבאת השכלה הנדסית לרצף החינוכי מגן הילדים ועד שלב מערכת הלימודים בתיכונים (K-12). בשותפות עם מכללת אפקה ובשיתוף עם שותפיהם לחינוך ההנדסי באוניברסיטת תל אביב, בטכניון ובמוסדות להשכלה גבוהה נוספים, הנושא נדון בכנס AFEKA השנתי החמישי לפיתוח הון אנושי לאומי בהנדסה.

המטרה בתהליך זה היא לעבוד בשיתוף פעולה הדוק עם משרד החינוך כדי לתמוך בחינוך הנדסי K12 ברחבי ישראל בבתי הספר ובמערכות החינוך הבלתי פורמאליות.

העתיד לפנינו...

ישראל אימצה את ה- STEM אקוסיסטם לצורך התקדמותה בתחומי ה- STEM וכדי שכוח העבודה בישראל יוכל להיות חלק מהעתיד של ישראל בקהילה הגלובלית. המגיפה הוכיחה כיצד האקוסיסטם יכולה להסתובב במהירות וביעילות, גם כשנכפת עליה מציאות קיצונית ויש ביכולתה להציע פיתרון מקיף לבית הספר או ללמידה בתוך הבתים הפרטיים.

ברור גם כי השותפות החזקה כעת בין המכללות הטכנולוגיות והאוניברסיטאות בישראל היא חשובה, והעתיד להיענות לצורכי ישראל בפריפריה תוך הגדרת חזון לאומי נועז למדינה. האחד לא מסוגל להגיע ללא השני.

המנוע שמניע את ישראל כאומת סטארט אפ נע במהירות ובעומק גדולים יותר ויותר. האתגרים הגדולים לפני ישראל התרבו בחודשים האחרונים, אך גם ההזדמנויות לחדשנות. חדשנות היא STEM בישראל. החדשנות עדיין לא קיימת באופן מלא בחינוך STEM בישראל. יש להתחבר באופן עמוק ומלא לרעיונות אלו יחד עם שיטות הלימוד והלמידה באופן פורמלי ובלתי פורמלי כך שיהיו נגישות באופן שיוויוני לכל ילדי ישראל מכלל המגזרים והאזורים הגיאוגרפים בישראל. זהו האינטרס של ישראל לתכנן וליישם עכשיו את מערכת החינוך החדשנית ביותר.

יוזמות ה- STEM בישראל הן חלק מתכנית לתכנון וליישום מערכת הסתגלות מורכבת המסייעת לתמוך בתנועת מערכת החינוך הנוכחית בישראל העונה על צרכיה, חזונה ויכולתה של ישראל עצמה. ההון האנושי הנמצא בקהילת STEM והחינוך בישראל עומד במשימה של עיצוב וחדשנות – שלוש השנים האחרונות הוכיחו זאת ויותר מכך, ופנינו לשנים הבאות.

שאלות ותשובות

This short animation explores Science Technology Engineering and Mathematics (STEM), the essential skills behind it all and why it is so important to Australia (+ you and I). 
 
 

מדידת STEM אקוסיסטם ו-STEM בישראל

בשותפות עם הפדרציה היהודית של קליבלנד ו-SFI, מייעצת TIES להניע שימוש בכלים ותהליכים למדידת העשייה בתחום ה- STEM.

בהערכה של ה- – STEM CoP בארה”ב משתמשים בכלי מדידה רשמיים כדי לדעת על חוזקה של הקהילה וגם בוחנים את חוזקה של כל אקוסיסטם בנפרד. תהליכי הערכה אלו צפויים להתקיים גם בישראל. SFI ו-ERI (המועסקים על ידי קרן רש”י) עוסקים שניהם בתכנון ויישום תהליכים אלו.

כלי STEM Caliper Tool בארה”ב ומחקרי מקרה יובאו למערכות של STEM בישראל ברבעון הראשון של שנת 2021

מאמרים בנושא הערכה ומדידה